Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Маринати за барбекю

Маринати за барбекю

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Скара Грил

Най-лесният начин за мариноване на месото за барбекю е да сложите месото в найлонов плик и да го залеете с маринатата. Завържете плика, изкарайте излишъците от въздух и го оставете в хладилника.

Ако държите да мариновате месото в купа, тя трябва да е направена от стъкло, керамика или неръждаема стомана, за да не се окисли маринатата в нея.

След като извадите месото от маринатата, веднага я изхвърлете. Мариновайте месото в хладилника. На стайна температура можете да мариновате не повече от половин час.

Ако държите да използвате маринатата като сос към месото, кипнете я за три минути, преди да я сервирате. Месото и птиците се мариноват от един до три часа.

Морските дарове се мариноват от петнадесет до тридесет минути. Колкото повече киселина има в маринатата – лимонов сок, оцет или йогурт – толкова по-малко време се мариноват продуктите.

Маринатата прониква на дълбочина от един сантиметър, затова не очаквайте, че дебелите парчета месо ще се напоят повече. След като мариновате продуктите и ги извадите от маринатата, трябва да ги натъркате със смес от подправки.

Шишчета

Направете си сами смес, като добавите в различни пропорции розмарин, червен пипер, семена от копър, нарязан чесън, счукани зърна черен и бял пипер.

Хубаво натъркайте с тях месото, така че да проникнат в него, и го опечете на цели парчета или го нанижете на шишове. Изберете шишове с квадратно сечение, защото по тях продуктите не се плъзгат.

Ако използвате дървени и бамбукови шишове, намокрете ги петнадесет минути преди да ги използвате, за да не се запалят от огъня. Преди да нанижете месото, добре подсушете дървото.

За да се опекат добре парченцата месо на шишовете, не ги нанизвайте прекалено плътно едно до друго, оставете място, за да могат да се опекат равномерно.

Прекалено големите парчета месо и зеленчуци няма да падат, ако ги нанижете на две паралелни шишчета и ги печете така. Можете да ги напръскате с малко мазнина преди печене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest