Мариноване

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Агнешко месо, мариновано в червено вино „Каберне совиньон“ и розмарин.

Мариноване е процес на обработка на хранителни продукти (може да бъдат мариновани както зеленчуци, така и месо, риба и млечни продукти), който се прави с цел овкусяване или консервиране на продуктите. След мариноване, месото става по-крехко и по-вкусно.[1]

Мариноването може да бъде сухо и течно, като при сухото мариноване продуктите се налагат със смес от подправки, сол и захар.[2]

При течните маринати се използват соев сос, оцет, кетчуп и др. Много често се използва техника, при която се комбинират различни видове алкохолни напитки (бира, вино, уиски, ром и др.) и подправки, като така се мариноват различни видове меса.

След като са мариновани за определено време, продуктите се подлагат на термична обработка, като се пекат на скара(барбекю) или във фурна.[3]

Техниката се използва и при опушване на меса, като тогава месата престояват в маринатата за по-дълго време.

За мариноване се използва и популярната безалкохолна напитка Кока-Кола, като маринатата с тази напитка е много популярна и успешна, поради наличието на киселина, захар и аромати в напитката, които овкусяват отлично месата.

Най-разпространената марината е разтвор на вода, сол, оцет и подправки. По този начин се мариноват краставички и други зеленчуци.

С подсолена вода (саламура) се маринова зеле, процес при който се приготвя популярното кисело зеле.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]