Начало За нас Реклама Контакти

Сладкиш с пияни череши в чаша

Снимка за Сладкиш с пияни череши в чаша
120
Време за приготвяне: 2 часа + 12 часа за мариноване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Може и да е спорно дали понеделник е най-добрият ден да приготвите тази черешова рецепта, но със сигурност, ако не се възползвате скоро от нея, ще трябва да почакате една година, за да се насладите на невероятния й вкус.

СъставНеобходими продукти за 8

  1. за черешите:
  2. 500 г почистени череши
  3. 1 ч. ч. коняк, ром или уиски
  4. 3 с. л. захар
  5. за блата:
  6. 200 г масло
  7. 200 г тъмен шоколад
  8. 1 с. л. разтворимо кафе
  9. ½ ч. ч. вода
  10. 220 г или 1 ½ ч. ч. брашно
  11. 2 с. л. какао
  12. ½ ч. л. сода бикарбонат
  13. 1 с. л. бакпулвер
  14. 400 г или 2 ч. ч. захар
  15. 3 яйца
  16. 2 с. л. олио
  17. 100 г кисело мляко
  18. за шоколадовия крем:
  19. 100 г тъмен шоколад
  20. 200 г сметана
  21. 2 с. л. ликьор амарето
  22. за млечния крем:
  23. 500 мл прясно мляко
  24. 1 яйце
  25. 2 с. л. нишесте
  26. 3 с. л. захар
  27. 50 г студено масло
  28. 50 г настърган шоколад за гарниране

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Черешите се заливат с алкохола и захарта, разбъркват се и се оставят да се мариноват в хладилника поне 12 часа, като се разбъркват отвреме навреме.

  2. 2.

    Сметаната за шоколадовия крем се слага да заври. Шоколадът се нарязва и се слага в купа. Врящата сметана се излива върху шоколада и се разбърква, докато се стопи. Слага се ликьорът. Сместа се охлажда до стайна температура и се прибира в хладилника за 3-4 часа, за да се сгъсти.

  3. 3.

    За блата се смесват в тиган маслото, нарязаният шоколад, кафето и водата. Слагат се на слаб огън и се разбъркват, докато се разтопят и се превърнат в еднородна маса.

  4. 4.

    Пресяват се заедно брашното с какаото, содата и бакпулвера. Смесват се със захарта.

  5. 5.

    Разбиват се заедно яйцата, олиото и киселото мляко.

  6. 6.

    Към брашнената смес се добавят шоколадовата и яйчната маса. Всичко се разбърква, докато се получи гладко тесто. Пече се в тавичка с диаметър 22-24 см., застлана с хартия за печене или намазана с масло и посипана с галета за около 1,5 часа във фурна, загрята до 160° С.

  7. 7.

    Яйцето за млечния крем се разбърква с нишестето и 2 с. л. от млякото. Останалото мляко се слага да заври заедно със захарта. При непрекъснато разбъркване се добавя яйцето. Когато се сгъсти се отстранява от огъня и се добавя маслото, като се разбърква, докато се поеме напълно.

  8. 8.

    Изпеченият блат се нарязва на кубчета. В купа се редуват пластове блат, шоколадов крем, мариновани череши, яйчен крем, отново блат, който се сиропира с черешовата марината, ред шоколадов и яйчен крем. Завършва се с череши и се поръсва с настърган шоколад.
     

ИДЕЯ
Вариант на поднасяне: Можете да намажете двата вида крем върху блата и леко да замразите сладкиша. Преди сервиране подредете отгоре черешите, залейте с малко от маринатата и поръсете с настърган шоколад.

Подходящи типове вина
Септ. 2010
Още подобни рецепти
Коментари